Besplatna dostava

Garantovane cene

Garancija kvaliteta

Auto Gume

zimske auto gumeAuto gume su od velikog značaja za stabilnost vozila na drumu. Prema obliku i sastavu gazne površine razlikuju se letnje i zimske auto gume, u zavisnosti od površine preko koje prelaze , te o temperaturi okoline. Gume se različito ponašaju u letnjim i zimskim uslovima. Isto tako, različito se ponašaju  pri niskim i visokim temperaturama. Letnje i zimske auto gume izradjene su od različitih materijala. Guma treba dobro da prijanja uz površinu. Postoje gume koje su prilagodjene raznim uslovima na drumu, poput snega ili kiše (kišne gume). Šare na gumama imaju ulogu stabilnosti vozila tokom vožnje, kako po kišnim uslovima ne bi skliznulo s puta. Osim ovih postoje i auto gume za sve sezone.

Vrsta guma i dezen gaznog sloja, najprikladniji su za upotrebu u letnjim uslovima, te takve gume ne mogu iz tehničkih razloga dati dobre performanse na snegu i ledu. Letnje auto gume imaju visoke performanse, te su dizajnirane za veće brzine. Njihov gazni sloj  izradjen je od mekšeg materijala, kako bi se mogle postići veće brzine, pogotovo u krivinama. Ove gume su mekše, te uobičajeno imaju kraći vek trajanja.

Letnje auto gume

Letnje gume imaju veće performanse od ostalih vrsta. Generalno, nisu baš prikladne za vlažan drum, s obzirom da imaju pliće useke od ostalih vrsta guma. One su pogodnije za vožnju u suvim uslovima. Sposobnost da ova vrsta guma pruža visoke performanse  na suvom i na mokrom drumu varira od proizvodjača, do proizvodjača, pa čak zavisi i od različitih modela istog proizvodjača.

zimske auto gume

Zimske auto gume

Zimske auto gume su prilagodjene temperaturamna nižim od sedam stepeni.
Guma treba dobro da prijanjaju uz površinu. Iz tog razloga postoje gume koje su prilagodjene raznim uslovima na drumu, poput snega, kiše i tako dalje. Zimske gume se ne smeju  koristiti leti. Ako bi se koristile u letnjim uslovima došlo bi do ubrzanog trošenja. Šare na gumama, imaju ulogu stabilnosti vozila tokom vožnje, kako po kišnim uslovima ne bi kliznulo s druma.

Gume za sve sezone

Ova vrsta guma nije ni letnja ni zimska. Gume za sve sezone [5] su prikladne  i za zimske i letnje uslove na drumu. One su namenjene vozačima koji  ne putuju često i na neke velike udaljenosti, te su prihvatljive u zemljama u kojima nema prevelikih oscilacija u temperaturi, poput Velike Britranije, Irske, Španije, Welsa i tako dalje.

Održavanje guma

Ako zimske gume nastavimo da vozimo u toku letnjeg perioda, vrlo brzo će se pohabati i imaćemo dodatno opterećenje našeg kućnog budžeta u sledećoj zimskoj sezoni. To je pre svega zbog različite strukture sastava smeše zimske i letnje gume.
Zbog toga preporučujemo da zimske gume zamenite letnjim čim temperatura poraste iznad 70 C.
Ako imate letnje gume iz prethodne sezone obavezno proverite dubinu gazećeg sloja, jer ako se dubina kanala smanji na 3 mm, onda je vreme za nabavku novih, prevenstveno zbog vaše kao i zbog bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.
Najekonomičnije je da imate komplet zimskih i komplet letnjih pneumatika. Ako imate problem sa skladištenjem guma koje nisu za trenutne vremenske uslove, naš servis vam može ponuditi i uslugu skladištenja u  tzv. „hotel za gume“.


Facebook


Twitter


Instagram


Google-plus


Youtube

preloader