Phone

+123-456-7890

Email

mail@domain.com

Opening Hours

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Zimske auto gume su prilagodjene temperaturamna nižim od sedam stepeni.
Guma treba dobro da prijanjaju uz površinu. Iz tog razloga postoje gume koje su prilagodjene raznim uslovima na drumu, poput snega, kiše i tako dalje. Zimske gume se ne smeju  koristiti leti. Ako bi se koristile u letnjim uslovima došlo bi do ubrzanog trošenja. Šare na gumama, imaju ulogu stabilnosti vozila tokom vožnje, kako po kišnim uslovima ne bi kliznulo s druma.

zimske auto gume

Kada je neophodno imati zimske auto gume

Ukoliko je vreme bez snežnih padavina i leda, zakon dozvoljava i upotrebu guma koje nisu za zimu. Ipak, treba voditi računa da, sa aspekta bezbednosti, zimske gume nisu neophodne samo kada je na putu sneg, već i kada su niske temperature, jer se letnja guma tada veoma stvrdne i nema odgovarajuće prijanjanje. Po praviliniku, dozvoljeno je da se zimske auto gume montiraju i van zimske sezone, u slučaju snežnih padavina ili leda.

Obaveza upotrebe lanaca za sneg

U slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom. Ako imate zimske gume, a nemate lance u prtljažniku u vožnji van grada, zaprećena je kazna od 3.000 dinara. Ako nemate lance na točkovima kada je to znakom i vremenskim uslovima određeno, kazna je 5.000 dinara, s tim što vas tada očekuje i isključenje iz saobraćaja.

zimske auto gume

Pravilna upotreba zimskih guma

Pravilo je da na jednoj osovini moraju biti pneumatici istog proizvodjača i iste dijagonalne šare. Nije neophodno da sve četiri gume budu od istog proizvodjača, ali one koje se nalaze na istoj osovini moraju biti od istog proizvodjača i moraju imati identične šare.

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta veći nego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma jer je to važno za vašu bezbednost.

Imajte na umu: bilo da je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

Zimske gume su konstruisane tako da efikasno odvode vodu sa puta i tako smanje rizik od akvaplaninga. Toplota koja nastaje usled trenja guma i podloge topi vrhove ledenih kristala i stvara tanak ali klizav sloj vode između guma i podloge. Minijaturne pore koje se nalaze u gazećoj površini zimskih guma konstruisane su tako da efikasno odvode vodu čime obezbeđuju veću stabilnost vozila na mokrom putu.

Zimske auto gume imaju znatno bolje prijanjaje i kraći zaustavni put prilikom kočenja zahvaljujući dubljoj šari. Prema testovima na ledu, sa letnjim gumama, pri brzini od 30km/h, zaustavni put kočenja iznosi 68m, a sa zimskim gumama 57m – nezanemarljiva razlika!

Zimske gume su načinjene od specijalne smese sa dodatkom silike, koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i pruža tihu i udobnu vožnju. Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama. Važno je pomenuti da se zimske gume ne koriste samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod +7°C.